-

Onderzoek

Onderzoek

Om inzicht te creëren in wat werkt in de aanpak van armoede en schulden in Nederland, heeft de Hogeschool van Amsterdam van 2015 tot 2020 op drie niveaus onderzoek gedaan naar de impact en effecten van de initiatieven die Stichting van Schulden naar Kansen heeft ondersteund.

  • Het deelnemersonderzoek geeft inzicht in de ervaring en ontwikkeling van individuele deelnemers binnen de projecten. Zo zien we dat drie op de vier respondenten na afloop financieel zelfredzamer zijn geworden.  
  • Het projectonderzoek geeft inzicht in de impact, het bereik en de ontwikkeling van de deelnemende projecten. Dit onderzoek laat onder andere zien dat de projecten professioneler zijn geworden tijdens het programma. Ook blijkt dat projecten het meeste bereiken als zij hun doel en doelgroep goed afbakenen.  
  • Het onderzoek naar de maatschappelijke context geeft inzicht in wat er is bereikt in de steden en wat de ontwikkeling is in het betaalgedrag en de betalingsachterstanden bij de grotere schuldeisers. Dit is gedaan door middel van een doelgebiedenonderzoek, dat dient als referentiekader voor de resultaten op project- en deelnemersniveau.  

Het onderzoek laat zien dat lokale armoede- en schuldenprojecten een belangrijke functie hebben in Nederland. Lees hier meer over de inzichten die het programma in heeft opgeleverd of bekijk de video hiernaast. 

Alle resultaten van het vijfjarige onderzoek staan beschreven in het boek ‘Van Schulden naar Kansen: Weten Wat Werkt'. De samenvatting van dit boek vind je hier.

“We hebben echt veel van de resultaten van het onderzoek geleerd. We gebruiken de resultaten om onze aanpak verder te verbeteren”

Rhimou el Ahmadi, UNFM-NL

Projecten

De projecten en hun deelnemers hebben een onmisbare bijdrage aan het onderzoek geleverd. Benieuwd naar hun verhaal? Kijk dan de video's hieronder. Klik op de pijltjes aan de zijkant van de eerste video voor nog meer inspirerende verhalen.