Landelijke partnerdag 2019

Projectendag

Landelijke partnerdag 2019

In een oude kerk in Utrecht kwamen onlangs voor het tweede jaar op rij 60 goede doelen bij elkaar, allen maatschappelijke partners van Stichting van Schulden naar Kansen of Aegon. Samen helpen we huishoudens in Nederland om uit de schulden te komen en te blijven. Het doel van de dag was kennisdeling, wijzer worden door de verschillende workshops en netwerken. Als kers op de taart was de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, aanwezig om te vertellen over het belang van de informele en lokale hulpverlening bij het terugdringen van armoede en schulden.

Drempels bij schuldhulp 
Na het welkomstwoord door Sabine Hamelink, projectleider van Stichting van Schulden naar Kansen, was het podium voor Reinier van Zutphen. De Nationale Ombudsman pleit voor meer aandacht voor de positie van mensen met schulden en roept daarbij overheidsinstanties op om op een fatsoenlijke manier in te vorderen. De Rijksoverheid is namelijk de grootste schuldeiser van Nederland. Dit is herkenbaar voor de maatschappelijke projecten die Stichting van Schulden naar Kansen steunt. En voor de mensen die zij helpen. Regelmatig lopen zij bij de overheid tegen drempels op, zoals het treffen van een betalingsregeling. 

De blauwe envelop  
Na deze inspirerende aftrap gingen de projecten in groepen uiteen om kennis te maken. In het middagprogramma leerden zij meer over fondsenwerving, het professionaliseren van hun aanpak en over hoe zij inzichten uit de gedragspsychologie kunnen toepassen om hun deelnemers nog beter te kunnen steunen. Ook waren er workshops van de Belastingdienst. Met het Stella team, een speciale eenheid, biedt de Belastingdienst een voorziening voor burgers in de knel. Bijvoorbeeld als er sprake is van het niet uit betalen van een toeslag, of als er een huisuitzetting dreigt. 

Krachten bundelen in Rotterdam 
De dag werd afgesloten met een borrel waarbij nieuwe contacten werden gelegd. Dat wierp direct zijn vruchten af. Zo gaat een aantal Rotterdamse projecten binnenkort met elkaar rond de tafel om te bespreken hoe zij de krachten kunnen bundelen om kwetsbare inwoners van Rotterdam nog beter te helpen.