Documentaire De Schuldmachine

De Schuldmachine

Documentaire De Schuldmachine

Op woensdag 18 september om 21:20 uur zendt BNNVARA op NPO3 ‘De Schuldmachine’ uit. In deze documentaire over Stichting ONSbank staat Nationale-Nederlanden (NN) medewerker Willem Los centraal. Willem is vrijwilliger bij ONSbank en wordt gevolgd in zijn werkzaamheden en hulp aan jongeren met schulden. ONSBank wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting van Schulden naar Kansen, een maatschappelijk initiatief van Nationale-Nederlanden.

De Schuldmachine, een co-productie van Viewpoint Productions en BNNVARA, draait om jongeren met financiële problemen. Ricky, Daisy, Elyvonne en Mirelva behoren tot de 1,4 miljoen huishoudens in Nederland die het niet lukt om maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen. Een niet betaalde rekening leidt vaak tot een stroom van boetes, waardoor de jongeren steeds verder verstrikt raken in een web van schuldeisers. 

ONSbank
Via het leertraject ONSbank krijgen jongeren met probleemschulden de kans om te ontkomen aan de vicieuze cirkel waarin ze terecht zijn gekomen. In een periode van schuldenrust doorlopen de jongeren een persoonlijk ontwikkelingstraject om zo de grip op hun leven terug te krijgen. ONSbank is een initiatief van Stichting Het Instituut en wordt gesteund door Stichting van Schulden naar Kansen. 

Van Schulden naar Kansen 
Stichting van Schulden naar Kansen, onderdeel van NN’s maatschappelijke programma Future Matters, werkt sinds 2008 aan het bevorderen van financiële zelfredzaamheid in Nederland. Met het gelijknamige programma, van Schulden naar Kansen, wil de stichting in vijf jaar armoede door probleemschulden in Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Zwolle terugdringen. Daarom ondersteunt de stichting lokale maatschappelijke projecten, zoals ONSbank, die de deelnemers financiële kennis en vaardigheden bijbrengen om blijvend uit de schulden te komen. Willem is een van de ruim achthonderd medewerkers van NN die jaarlijks vrijwilligerswerk doet bij maatschappelijke partners. Vanuit zijn financiële expertise en persoonlijke motivatie helpt hij de jongeren met maken van betalingsafspraken met schuldeisers. Door een persoonlijke aanpak en een luisterend oor zetten de jongeren belangrijke stappen richting een schuldenvrije toekomst.

3Doc: De Schuldmachine is een co-productie van Viewpoint Productions en BNNVARA met steun van het CoBO en het Filmfonds.